St:a Elin
Elin var en rik kvinna som levde på 1100-talet numera är hon Skövdes skyddshelgon. Enligt legenden som skrevs ner på 1300-talet så blev Elin tidigt änka. Tillsammans med sin man hade hon många barn. När hennes man dog så levde hon på sin gård i Våmb, hon ägnade sig mycket åt välgörenhet och skänkte gåvor till kyrkorna.
Hon hade en svärson som var grym och misshandlade sin hustru, han blev därför dödad av sina tjänare.
Mannens släktingar misstänkte direkt Elin, som därför blev dödad när hon var på väg till kyrkan i Götene, detta hände omkring år 1160. Strax före det att hon blev dödad teltog hon i en pilgrimsvandring till den heliga graven Jerusalem.
Elin begravdes i ett valv i Skövde kyrka, den 31 juli 1164, och sen dess har namnet Elin firats på den dagen i våran almanacka. Sveriges första ärkebiskop Stefan av Alvastra helgonförklarade henne strax därefter.
St:a Elins källa finns på P4:s område. Enligt legenden ska den källan ha uppstått när munkarna bar Elins lik och stannat där för att vila. Helt plötsligt ska en källa ha sprungit fram. Över källan så byggdes ett kapell. Många sjuka offrade till St:a Elin för att få bli friska, många trodde att källan kunde bota framförallt ögonsjukdomar!
Kapellet förföll efter reformationen och man beslutade att riva den efter stadsbranden 1759, då stenarna användes till att bygga om stadens kyrka.
Det som blev kvar tror man har använts vid bygget av bron över Källegårdsbäcken.
Källa: Wikipedia, www.vastsverige.com